Onze vrijwilligers vertellen…

Sinds begin 2014 werk ik in het hospice in Vianen. Na mijn pensioen in 2013 wilde ik totaal wat anders doen dan in mijn werkzame leven. Het hospice kwam op mijn pad, naast de oppas op ons eerste kleinkind, geboren begin 2014. Leven en dood naast elkaar, het hoort bij het leven. Het geboren worden is een wonder, maar ook de dood kan mooi en vredig zijn. Je gaat terug naar jouw Hemelse Vader. Ik weet ook wel, dat er minder mooie kanten aanzitten, pijn en intens verdriet.

 Het er voor een ander zijn, naast de ander staan en helpen, vind ik fijn. De gast is voor mij nummer een, evenals zijn of haar naaste familie. Soms is het een hand vast houden, een knuffel geven, een gesprekje met elkaar voeren of iets voorlezen. Samen eten of eten voeren, voor zover mogelijk is. De verzorging helpen met meer handen aan het bed. Wandelen met een gast buiten geeft ook energie of samen televisie kijken en naar mooie muziek luisteren. Wanneer een gast geniet of op zijn/haar gemak is , geeft je dat vreugde en energie.

Eten  koken kan ook inspirerend zijn voor de ander. Je probeert zoveel mogelijk zijn of haar wensen te vervullen. Nogmaals de gast en directe familie is voor mij nummer een, het huishoudelijke werk nummer twee, ook dat ga ik niet uit de weg. Rust in het huis vind ik het belangrijkste, de gast moet er zich thuis voelen. Ook het omgaan met familie is belangrijk door een kopje koffie of thee, een praatje en aandacht voor hun zorg, pijn of verdriet.

Zelf kijk ik wat ik kan doen of wat noodzakelijk is en hoe de gast zich voelt en of er al dan niet bezoek is. Mijn werkzaamheden hangen daar van af, zoals schoonmaken, stofzuigen, de was doen, etc.

De eigen verantwoordelijkheid en gezondheid is voor mij belangrijk in coronatijd en altijd t.o.v. de gast en de overige mensen in het hospice. Regels zijn regels, maar kunnen ook wel eens op de tweede plaats komen als er iets ander op dat moment belangrijker is. Meestal volg ik mijn hart, de liefde voor de naaste.

Wees jezelf, denk aan de ander, durf te improviseren en nee te zeggen.

De gasten in het hospice zijn het waard, zolang ze nog tijd hebben, om op handen te worden gedragen. Wij zijn een soort voorportaal van de hemel.

Harm Hoving

Ook vrijwilliger worden in het hospice? Of eerst meer weten? Neem contact op via coordinator@hospicevijfheerenlanden.nl of bel 06 37543844